Pools aardewerk

Pools aardewerk Bunzlau of Boleslawiec

 

Het mooie blauwe witte Pools aardewerk heeft in de loop der tijd alle vele namen gehad: Bunzlau servies, servies uit Boleslawiec, de Nederlandse importeur heeft de naam Bunzlau Castle “gemaakt”, stoneware from Poland; servies uit Polen; als je een Pool of Poolse er naar vraagt, zal ze antwoorden: Boleslawiec!

 


Geschiedenis van het Pools aardewerk

Het beginnen van het vervaardigen van het Pools aardewerk is ontstaan in het dorp, stad Boleslawiec. Het op amateuris-tische wijze vervaardigen van het Pools aardewerk, te weten door middel van rauwe aardappelen, in combinatie met na-tuurlijke kleurstoffen en de grote hoeveelheid decors of motieven.


Herkenbaarheid Pools aardewerk

Het blauw witte aardewerk kent een andere kleur; voorafgaand aan het blauw witte servies; te weten bruin aardewerk. U kunt uit de geschiedenis een lijn trekken met het materiaal van Keulse potten en Frans aardewerk; uiteindelijk gaat het om de basis: de klei.


Kleisoort Pools aardewerk

Enige kennis van aardewerk en porselein brengt ons naar enige topografische kennis. In Engeland hebben we Emma Brigdewater en Wedgewood; prachtige voorbeelden van mooi aardewerk vervaardigd van dezelfde kleisoort als het Poolse aardewerk; stoneware. De Duitse aardewerk leverancier Villeroy en Boch maakt ook gebruik van deze kleisoort. Trekken we de denkbeeldige geografische lijn door dan komen we in Boleslawiec; alwaar het Pools aardewerk zijn voet-sporen heeft liggen.


Kleuren van het Pools aardewerk

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen en kleuren. Het mooie blauw vindt zijn origine uit de Chineze aardewerk, het Delftse aardewerk en vervolgens het Pools aardewerk. Andere kleuren: rood en groen komen later terug op het Pools aardewerk. De temperatuur van de ovens zorgt ervoor dat de kleuren niet “kleurecht” blijven. Het karakteris-tieke blauw wit geeft een herkenning aan het Pools aardewerk. 

De basis van het Pools aardewerk Pools aardewerk wordt gevormd uit witte klei van de hoogste kwaliteit. Elk stuk servies wordt driemaal gebakken op een temperatuur van meer dan 1250 graden Celsius. Dit intensieve bakproces zorgt voor zeer duurzaam aardewerk en is daardoor geschikt voor gebruik in de oven, vaatwasser en magnetron. Laat het aardewerk echter nooit in contact komen met open vuur en zet het niet direct uit de vriezer in de voorverwarmde oven. Al het Pools aardewerk bestaat uit lood- en cadmiumvrije kleurstoffen.


Bijzondere kunstenaars: grondleggers van het Pools aardewerk

Bronisław Wolanic Hoofd ontwerper en artistiek directeur over de periode 1964 – 2012

Anna Pasierbiewicz

Barbara Fidelus 

Jacek Chyła 

Maria Ciszewska 

Het zijn allemaal bijzondere kunstenaars van het Pools aardewerk. Allen werken met natuurlijke sponzen en maken ge-bruik van hun onmiskenbare penseel; zij zorgen voor de Unikats van het Pools aardewerk.