De omgeving

zomerhuiszomerhuis

 
Steden rondom Sint Maartensdijk
Ons vakantiehuis ligt centraal tussen diverse kleine stadjes: De plaatsen Tholen, Sint Maartensdijk, Sint Annaland, Scherpenisse, Poortvliet, Stavenisse en Tholen.

 

eilandtholen http://www.eilandtholen.nl/pages/oosterschelde.php

 

Dichtstbijzijnde luchthaven : Rotterdam 82 kilometers
Dichtstbijzijnde haven :
Jachthaven Sint Annaland 5 km
Jachthaven Stavenisse 8 km
Dichtstbijzijnde strand : Strand Sint Maartensdijk 2 kilometer
Dichtstbijzijnde Restaurant : Centrum Sint Maartensdijk 2 kilometer
Vervoer: auto/fiets/lopend busaansluiting vanaf 2 kilometer

U zult merken dat de bereikbaarheid naar een aantal toeristische trekpleisters zeer goed is, zoals de Noordzeestranden, steden als Gent, Antwerpen, Breda, Rotterdam en Vlissingen.

De stranden van Sint Maartensdijk en Sint Annaland zijn zeer prettige zandstranden. Verder zijn wij omsloten door natuurgebied, prima om te wandelen en te fietsen.

Voor de kinderen hebben wij diverse attracties, bezienswaardigheden opgesomd.

 

Het Arsenaal Piratenpark & Zeeaquarium, Vlissingen (www.arsenaal.com)

Speelcircus Bambini (indoorspeeltuin), Vlissingen (www.speelcircusbambini.nl)

Sportpunt Zeeland (o.a. subtropisch zwemparadijs), Goes (www.sportpuntzeeland.nl)

Iquana Reptielenzoo, Vlissingen (www.iquana)

Attractiepark Ecoscope, Renesse (www.ecoscope.nl)

Family fun park Toversluis (www.toversluis.nl)

muZEEum, Vlissingen (www.muzeeum.nl)

Bioscoop Cine City, Vlissingen (www.cinecity.nl)

Deltapark Neeltje Jans, Vrouwenpolder (www.neeltjejans.nl)

Rondvaart Oosterschelde, nabij Neeltje Jans (www.marstrand.nl)

Openluchtzwembad in Sint Maartensdijk.

Recreatiemogelijkheden in omgeving: wandelen, fietsen, surfen, zeilen, duiken, vissen, paardrijden, jeu de boules, biljarten

 

 

 

MODE- EN STREEKDRACHTZALEN

Vaste presentatie

Wie bij Zeeuwse streekdracht denkt aan rokken van schortenbont en witte kappen komt bij de nieuwe mode en streekdracht zalen in het Zeeuws Museum voor een grote verrassing te staan. De streekdracht van de 19e eeuw was (kleur)rijk en liet zich volop beïnvloeden door hetgeen er in de mode was. Hedendaagse ontwerpers weten al lang hoe bijzonder die streekdracht is en zien het als grote bron van inspiratie. Dit alles komt aan bod in een wervelende presentatie. 
De zalen zijn ingericht volgens drie thema’s: Made in ZeelandInspired by Zeeland enDressed in Zeeland. Ontdek zelf de overeenkomsten en verschillen tussen mode en streekdracht en zie dit weer terug in de hedendaagse stukken van o.a. Rianne de Witte, Victor de Bie en Lidewij Corstiaans.

Tipje van de sluier
De Zeeuwse streekdracht ontwikkelt zich vanaf eind 18e eeuw. Vòòr die tijd was er sprake van een algemene kledingstijl en waren kostuums en kledingstukken veel minder streekgebonden. Dan raakt de provincie geïsoleerd en kleine gemeenschappen worden zelfvoorzienend met een eigen manier van kleden. In Made in Zeeland zien we de hoogtepunten van de streekdracht vanaf begin 19e eeuw. De getoonde kleding is geselecteerd aan de hand van een reeks schilderijen uit de collectie van het museum. De afgebeelde personen brengen de stukken tot leven.

Lang niet iedereen in Zeeland droeg streekdracht. Dressed in Zeeland laat zien dat er ook volop – Franse en Engelse - mode in het straatbeeld van de Zeeuwse steden te vinden was. Deze mode was van grote invloed op de streekdracht maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo is mode altijd gemaakt volgens patronen en streekdracht uit de losse hand geknipt en geplooid.

Hoewel streekdracht inmiddels bijna uit het straatbeeld verdwenen is, laten veel hedendaagse modeontwerpers zich inspireren door de technieken en uitstraling van Zeeuwse streekdracht. Inspired by Zeeland geeft deze ontwerpers letterlijk een podium.

 

 

De Meestoof St Annaland

Rondspeuren in het voormalige gemeentehuis van Sint Annaland is een ware reis door het culturele erfgoed van Tholen en Sint Philipsland. Kerncollecties zijn: meekrapteelt, keramiek van Chris Lanooy, onderwijs, merklappen, ambachten en visserij. De kracht van het museum ‘De Meestoof’ ligt óók in de jaarlijkse wisseltentoonstellingen. De Meestoof is altijd weer anders.

De Meestoof is genoemd naar het gebouw, waarin vroeger de meekrapwortels werden gedroogd. Het museum geeft een beeld van het leven op het Thoolse en St.Philiplandse platteland in vroeger tijden.

Voor kinderen: Tijdens het museumseizoen worden op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 -17.00 uur kinderfeestjes gehouden. We starten met een leuke speurtocht door het museum en onderweg doen we diverse activiteiten zoals o.a. koemelken. Daarna is het tijd voor buiten spelen met oud hollandse spelletjes zoals ringsteken, hoefijzer gooien, zaklopen e.d. Ook is een Japanse theeceremonie mogelijk. 

 

Het Markiezenhof is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520, als resultaat van een aantal verbouwingen en uitbreidingen van het middeleeuwse hof van de heren van Bergen op Zoom. De opdrachtgevers waren Jan II en Jan III van Glymes, vader en zoon, beiden heer van Bergen op Zoom. Aan het eind van de vijftiende eeuw was dit adellijke Brabantse geslacht in hoog aanzien gekomen. De status die zij verworven hadden, wordt weerspiegeld in het paleisachtige karakter van het Markiezenhof.

Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. Zo is het complex in het verleden gebruikt als:

  • adellijk woonpaleis (1485 - 1727)
  • bestuurscentrum van het Markiezaat (1485-1795) 
  • militair hospitaal (1795 - 1819)
  • kazerne (1819-1957)

In 1968 geleden besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Anno 2010 herbergt het Markiezenhof drie musea (stad & regio, kermis en internationale politieke spotprenten). Vanaf 2010 is het regionaal archief ook ondergebracht in het complex. Het Markiezenhof is een belangrijk visitekaartje van de stad.

Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijgt de bezoeker een beeld van de geschiedenis van stad en regio.

Op ongeveer 10 km afstand ligt het vestingstadje Tholen. De grachten, wallen en poorten in het plaatsje zijn absoluut een bezichtiging waard. Tevens hebben we er een molen staan, waar u veel Zeeuwse produkten kan kopen. In restaurants en eetgelegenheden staan de Zeeuwse streekproducten mosselen, zeekraal, lamsoor en Oosterscheldekreeft op het menu.
De oude monumentale gebouwen duiden op een rijke historie, zo wordt Scherpenisse in 1206 al in archiefstukken genoemd. Hier bestaat nu nog het Kloveniersgilde , opgericht ter bescherming van de inwoners en hun bezittingen. In het streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland treft u veel over de historie. Ook de watersnoodramp van 1953 krijgt aandacht, er is een noodwoning geplaatst op het museumterrein, ingericht als woning en deels als museum. Achter Scherpenisse is nog één van de 12 vliedbergen te zien, die mensen maakten tegen de strijd met het water, de rest is afgegraven.


Sportliefhebbers      
Het is een ideaal gebied voor fietsers, duikers, zwemmers, wandelaars, natuurliefhebbers en historisch gezien een fantastisch eiland.
350 meter bij ons zomerhuis vandaan ligt de mooie Oosterschelde, je kunt hier zwemmen, vissen, surfen, zoeken naar schelpen, met zand spelen en dobberen in het water.
De meer dan veertig kilometer lange zeewering maakt Tholen tot een ideaal watersport gebied, er zijn een drietal jachthavens in Tholen, Sint Annaland en Stavenisse, met altijd wel plaats voor passanten. Ook maken we deel uit van het Nationaal Park Oosterschelde.

Er zijn op diverse locaties aan de Oosterschelde mogelijkheden om te zeilen en golfen.
Door de vrij centrale ligging van Tholen liggen de plaatsen Bergen op Zoom, Middelburg, Vlissingen, Antwerpen, Rotterdam en Breda op nog geen 1 uur rijden afstand.
Voor meer informatie zie www.eilandtholen.nl

Het kan allemaal op Tholen.

 

~~Belangrijke informatie
OMGEVING
Supermarkten 2 km
Slager, bakker 2 km
Restaurants in St Maartensdijk 2 km
VVV in St Maartensdijk 2 km
Openbaar vervoer 1 km